zondag 18 september 2016

In je nopjes omslagdoek!

Helemaal in m'n nopjes met mijn nieuwe omslagdoek!

In m'n nopjes met deze
fijne omslagdoek!

Nienke van Mooi van draad maakte een patroon voor deze leuke "in je nopjes omslagdoek"! Terwijl heel Nederland genoot (lees, ik vooral puffend en zwetend) van het mooie weer afgelopen week haakte ik aan deze fijne omslagdoek. We gaan ten slotte richting de herfst... Je kan maar beter goed voorbereid zijn ;)



De omslagdoek is gemaakt van de Phildar Looping, een fijn kleurtje uitgekozen bij Rits In. Ik koos voor de kleur Amarante een mooie warme kleur rood! De draad bestaat uit 80% acryl en 20% wol, het is een lekkere zachte draad.

Het patroon van de omslagdoek is beschreven in twee maten M & L. Ik koos voor de L variant en aangezien ik vrij strak haak koos ik er voor om haaknaald 8 te gebruiken en 5 bollen Phil Looping Amarante. Hierdoor is het een heerlijke ruime omslagdoek geworden. Het haakt heerlijk weg en de nopjes geven zo'n leuk effect aan de omslagdoek.


Voor het randje had ik nog een bol Phil Looping liggen in de kleur Berlingot, die ik in de heerlijke goodybag heb gekregen tijdens het Phildar haakfeestje! Net even een afstekend randje, daar word ik blij van; Mix & Match!

Mix & Match





En van de restjes haakte ik nog een paar polswarmers, straks lekker voor de wat koudere dagen op de fiets, ik gebruikte mijn eigen patroon van de polswarmers die ik passend maakte met dit draadje. Het patroon voor de polswarmers kan je hier vinden.



Klaar voor de herfst! Zo'n hittegolf als van de week zal dit jaar wel niet meer komen...

Tot snel!

Liefs Liset


maandag 5 september 2016

Polswarmers (gratis Tante Setje patroon) met bijpassende omslagdoek!

Het duurt nog even voor de winter gaat beginnen, maar de winterwolletjes liggen al weer in de winkels, heerlijk! Lekker haken en breien voor de winter. Ik maakte alvast een heerlijk winters setje!

Een warm winter setje!
Ik ging aan de slag met de prachtige bollen Olympia van Lana Grossa, heerlijke gemêleerde bollen die in veel verschillende kleurtjes bij Rits In verkrijbaar zijn. Ik koos voor deze prachtige naturel bollen... Puur! Voor de omslagdoek en de bijpassende polswarmers gebruikte ik in totaal 5 bollen.

Puur!
Ik had zin in een nieuwe uitdaging... een omslagdoek breien! Na de geslaagde blokjessjaal en zomersjaal van Mooi van Draad die ik eerder al breide, was het nu tijd voor een omslagdoek. De juiste rondbreinaalden, ik heb de bollen met naald nummer 10 gebreid, en beginnen maar!

Ik moest heel even wennen in het begin aangezien de draad niet altijd gelijk is, soms is de draad dik en soms een stuk dunner, maar al snel had ik de slag te pakken! Het breit heerlijk weg en je hebt snel resultaat met van die dikke naalden...;)


En de omslagdoek is af, super blij mee, maar ik vond het wel leuk om er nog iets bij te maken... Een set voor de winter... Polswarmers! Die ging ik maar niet breien, maar vertrouwd haken!

Ik had nog een halve bol over dus dat moest lukken en ja hoor, het is gelukt!

Bijpassende polswarmers, lekker warm!
Voor de liefhebber heb ik het patroon hieronder uitgeschreven!

Patroon Polswarmers:

Benodigdheden:
- Bol (of restje) Olympia. Je kan eventueel ook iets anders natuurlijk gebruiken en het patroon aanpassen, het is vooral meten ;)
- Haaknaald nummer 10
- Restje By Claire Sparkle voor de rand bij de foto's staat nog een voorbeeld gegeven van een randje daar gebruikte ik een dubbele draad Phil Light van Phildar en een restje By Claire Sparkle voor het randje.
- Haaknaald nummer 4 (randje)
- Naald voor het afhechten van de draadjes

Beschrijving maken van de polswarmer:

Haak met haaknaald 10 een lossen ketting, in een even aantal, die om je hand past en sluit met een halve vaste.




Haak in elke lossen in de achterste lus een vaste. Je hebt bijvoorbeeld 14 lossen opgezet haak dan 14 vasten in de achterste lus. Vervolgens wanneer je rond bent ga je door met vasten haken (op de "normale" wijze). Haak vasten tot je de gewenste lengte hebt tot de onderkant van je duim.



Doordat de draad verloopt qua dikte kan je gewoon rond blijven haken. En blijf een beetje passen om te kijken wat je fijn vindt, passen is weten ;)!

Wanneer je op het punt bent dat je de juiste lengte hebt tot onderkant duim, haak je 3 lossen, slaat 1 vaste over en maakt het rondje weer met vasten af.

3 lossen

1 vaste overslaan en vervolgens
 weer een vaste 

Wanneer je weer bij de 3 lossen bent aangekomen haak je daar 1 halve vaste omheen en haak je weer een vaste in de eerst volgende vaste en gaat weer rond.

Halve vaste om het lossenboogje
van de vorige toer

Als je bij de halve vaste bent aangekomen haak je daar 1 vaste in en gaat weer helemaal rond. Haak vervolgens door...

Ik heb door gehaakt tot ongeveer de onderkant van mijn knokkels en de toer gesloten met een halve vaste. Hecht je draadje af!

Wanneer je de polswarmer hoog genoeg
vindt sluit je met een halve vaste

Rand:

Hecht aan met bijvoorbeeld de By Claire Sparkle of de Phil Light (dubbele draad) en haak een vaste gebruik hiervoor haaknaald 4.

Hecht aan en maak een vaste

Doordat je een even aantal lossen hebt opgezet kom je als het goed is precies uit met het randje,

Haak in de volgende vaste van de vorige toer een half stokje, 5 stokjes, half stokje.

Half stokje, 5 stokjes, half stokje en een
vaste in de volgende vaste van de vorige toer

In de volgende vaste haak je een vaste, herhaal dit tot je rond brengt en eindig met een halve vaste in de vaste waarmee je begonnen bent. Hecht je draadje af! Een lekkere warme polswarmer met een touch of gold...

With a touch of gold...

Maak op dezelfde manier nog een polswarmer, het heeft geen zin om je aantal toeren te tellen, omdat de draad zo oneffen is. Meet en vergelijk dus vooral tijdens het haken van je tweede polswarmer en je kan warm de winter door...

Lekkere warme handen tijdens
koude winterdagen

Mocht je bijvoorbeeld de Phil Light hebben gebruikt, heb ik er nog met de sparkle een randje halve vasten rondom gehaakt. Hier onder zie je het voorbeeld randje daar mee!






Ik hoop dat het patroon duidelijk is en dat je met een leuke set een warme winter tegemoet gaat!

Een leuk winters setje! 

Ohw ja, en mocht je de omslagdoek willen breien? Bij aankoop van de bollen Olympia bij Rits In krijg je het patroon van de omslagdoek er gratis bij!

Veel haak of brei plezier!

Liefs Liset