donderdag 16 november 2017

#LANGetantesetjemuts

Wauw, wauw, wauw! Ik had niet durven denken dat er al zo veel mooie #LANGetantesetjessjaal(s) gemaakt zijn...met dat ik dit typ, kleuren mijn wangen weer... Dank jullie wel voor de super toffe reacties!

Maar nu, bij een sjaal hoort eigenlijk ook een bijpassende muts, zeker nu de koude dagen er weer aan komen. Dus tadaaaaaaaaaaaaaa: de #LANGetantesetjemuts!

#tofsetje
Ik had al een tijdje het idee om een muts te maken bij de sjaal, de muts maakt het plaatje natuurlijk helemaal compleet en niet heel onbelangrijk, vooral lekker warm. Onder dit blogbericht vindt je het patroon voor de bijpassende muts voor dit toffe setje!

Het patroon van de #LANGetantesetjesjaal kan je hier vinden. En ben je op zoek naar inspiratie voor een toffe combi? Neem dan eens een kijkje op Instagram, onder de hashtag vindt je de meest mooie combinaties.

De sjaal en de muts zijn gemaakt met de Merino+ en Viva van Lang Yarns. Ik gebruikte voor mijn eigen combinatie de Merino+ kleurnummer 152.0185 en de Viva kleurnummer 941.0065. Beide zijn 100% schuurwol en door de twee draden te combineren krijg je een heel tof effect!

Heel veel plezier bij het m(h)aken van de muts!

Liefs,
Liset

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Patroon #LANGetantesetjemuts!


Materiaal:
2 bollen Lang Yarns Merino+
1 bollen Lang Yarns Viva

Haaknaald 4

Pompom maker (kan ook met een kartonnetje!)
Schaar
Naald


Lang Yarns Merino+ en Viva
Formaat muts:
Doorsnede (gemeten onderkant van de band) +/- 26cm

Patroon:
Haak met de Merino+ 92 lossen en sluit de ketting met een halve vaste in de 1ste losse. Zorg dat je lossenketting niet gedraaid zit.Mocht je de muts groter of kleiner willen maken, hou er dan rekening mee dat het aantal lossen deelbaar door 4 is.
Toer 1:
Haak 2 lossen, dit is je 1ste stokje, haak nog 91 stokjes in elke losse van je lossenketting en sluit de toer met een halve vaste in de 2de losse.Toer 2:
Haak 2 lossen, dit is je 1ste stokje, 1 stokje, haak 2 dubbele reliëfstokjes (sla de draad 2x om de haaknaald net als bij een dubbel stokje, en je haakt nu achter je stokje langs, en je maakt het af zoals je bij een dubbel stokje doet),
2 stokjes, 2 reliëfstokjes, 2 stokjes, etc… Als het goed is eindig je met 2 reliëfstokjes! Sluit de toer weer met een halve vaste in de 2 losse.


Dubbel reliëfstokje
Toer 3:
Haak 2 lossen, dit is je 1ste stokje, 1 stokje, haak 2 dubbele reliëfstokjes, 2 stokjes, 2 reliëfstokjes, 2 stokjes, etc… Als het goed is eindig je met 2 reliëfstokjes! Sluit de toer weer met een halve vaste in de 2 losse.

Bij deze toer zitten de reliëfstokjes boven de reliëfstokjes en de stokjes boven de stokjes.

De dubbele reliëfstokjes komen boven
elkaar en vormen de boord
Toer 4:
Haak 1 losse en haak vervolgens een vaste in elke steek van de vorige toer, 92 vasten in totaal en sluit de toer met een halve vaste in de 1ste vaste. Nu ga je van draad wisselen.

Toer 5:
Hecht de bol Viva aan met een vaste, haak 1 losse, sla een vaste over uit je vorige toer, haak een vaste, ga zo door tot het einde van je toer, je eindigt met een losse, je sluit de toer weer met een halve vaste.

Toer 6:
Haak een vaste in de losse opening van de vorige toer, haak een losse, haak weer een vaste in de losse opening, etc… Sluit de toer weer met een halve vaste.

Toer 7:
Deze toer haak je weer met de Merino+. Je begint met een vaste in de losse opening, haak een losse en ga zo weer rond.

Toer 8 t/m 42:
Haak elke toer zo als hier boven beschreven. Let op met aanhechten dat je niet te veel gaat verschuiven. En wissel na 1 toer met de Merino + met de Viva en haak daar 2 toeren mee.
Wat je als controle nog kan doen is elke toer tellen of je de helft van je aantal lossen aan vasten hebt. In het geval van het patroon, haak je rond met 46 vasten en 46 lossen.

Als het goed is ben je in het geval van het patroon geëindigd met 2 toeren Viva.

Afwerking:


Hecht je draadjes af. En naai de bovenkant dicht. Ik deed dit met een lange draad Viva welke ik telkens door de lossen opening haalde.


Door elke losse opening haal je de draad
Je kan de muts nu met de begin en eind draad dicht trekken. Sluit de muts.


Bijna klaar...
Ik heb een liefde voor mutsen met pompoms, op deze muts kan zo’n gezellige pompom natuurlijk dan ook niet ontbreken!

Maak een pompom met de Merino+


Pomptidompidom... oh nee pompom!
Naai de pompom op de muts...


Winterklaar!
...en de kou en sneeuw kan komen!

5 opmerkingen:

 1. Echt een super SUPER mooi setje bij elkaar.
  Zo gaaf, laat die winter maar komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ontzettend gaaf gemaakt, zo bijpassend ook! :) Fijne avond!

  Lieve-Groetjes,
  Verie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had hem al gezien op Insta, maar nu met uitleg van het patroon ook een reactie.
  Wat een gave set!!
  Zo vrolijk en die pompoen, echt TE leuk erbij.
  Groetjes, Daphne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wonderful!! Thanks so much for sharing the pattern, dear. Shared on Pinterest! Have a lovely day! 💕🍃🌸🍃

  BeantwoordenVerwijderen
 5. I really appreciate your professional approach.These are pieces of very useful information that will be of great use for me in future.
  sbobet

  BeantwoordenVerwijderen