maandag 28 mei 2018

Stropdas voor papa...

Zondag 17 juni a.s. is het weer zo ver... VADERDAG!

De winkels liggen al weer vol met cadeautjes voor alle vaders, de mannelijke luchtjes staan vooraan in de etalages, maar er gaat niets boven een eigen gemaakt cadeau, toch? Mijn vader krijgt dus een gehaakte stropdas dit jaar!Met één bol Super Soxx color van Lang Yarns, haakte ik deze toffe stropdas. En weet je wat zo leuk is? Er zit kleurverloop in de bol dus van licht naar donker en weer terug, geeft een super leuk effect. De bollen zijn in verschillende kleurtjes verkrijgbaar. Ik doe mijn vader niet een heel groot plezier met hippe gezellige kleurtjes, vandaar mijn keuze voor deze mooie grijze variant. Voor vriendlief daarin tegen, is er al een "gezelligere" variant in de maak...

De bol sokkenwol is een 100 grams bol met een looplengte van ca. 420m, meer dan genoeg dus voor de stropdas. Ik haakte de stropdas met haaknaald 3 (wol is geschikt voor 2,5/3,5), hierdoor krijgt de das niet een stijf, maar wel een mooie dichte uitstraling.

Het patroon is, als je een beginnende haker bent ook goed te doen. De gebruikte steken zijn lossen, stokjes en samen gehaakte stokjes.

Wil je ook, net als ik, een orgineel cadeau voor je vader (opa, man, vriend, (schoon)zoon), hieronder heb ik het patroon voor je uitgeschreven, heel veel stropdas-haak-plezier!


Liefs Liset

----------------------------------------------------------------

Stropdas haken...

Benodigdheden:
- 1 bol Super Soxx color van Lang Yarns
- Haaknaald 3 (maat haaknaald altijd afhankelijk van hoe los of strak je haakt, probeer het anders even uit met een klein proefstukje)
- Stekenmarkeerders
- Stopnaald

Elke toer haakte ik het beginstokje als volgt; 1 losse en een stokje bovenop het eerste stokje van de voige toer.

Patroon:

Haak 36 lossen (inclusief de 3 lossen van je eerste stokje), doe dit eventueel met een haaknaald die een halve maat groter is, zodat de lossen ketting niet gaat trekken.

Toer 1:
Haak in de 4de losse vanaf de haaknaald een stokje herhaal dit vervolgens nog 32x, totaal 34 stokjes, +/- 12 cm.

Toer 2 t/m 51, of +/- 38 cm:
Haak 34 stokjes.


Toer 52 (markeer deze toer met een stekenmarkeerder):
Haak het eerste en tweede stokje samen, haak 30 stokjes, haak het één na laatste stokje en het laatste stokje samen, totaal 32 stokjes.

Toer 53 t/m 58:
Haak 32 stokjes.

Toer 59 (markeer deze toer met een stekenmarkeerder):
Haak het eerste en tweede stokje samen, haak 28 stokjes, haak het één na laatste stokje en het laatste stokje samen, totaal 30 stokjes.

Toer 60 t/m 65:
Haak 30 stokjes.

Ik was heel nieuwsgierig hoe het
resultaat ging worden dus af en toe
vouwde ik de zij kanten
al even naar elkaar...
Toer 66 (markeer deze toer met een stekenmarkeerder):
Haak het eerste en tweede stokje samen, haak 26 stokjes, haak het één na laatste stokje en het laatste stokje samen, totaal 28 stokjes.

Toer 67 t/m 72:
Haak 28 stokjes.

Toer 73 (markeer deze toer met een stekenmarkeerder):
Haak het eerste en tweede stokje samen, haak 24 stokjes, haak het één na laatste stokje en het laatste stokje samen, totaal 26 stokjes.

Toer 74 t/m 79:
Haak 26 stokjes.

Toer 80 (markeer deze toer met een stekenmarkeerder):
Haak het eerste en tweede stokje samen, haak 22 stokjes, haak het één na laatste stokje en het laatste stokje samen, totaal 24 stokjes.

Toer 81 t/m 86:
Haak 24 stokjes.

Toer 87 (markeer deze toer met een stekenmarkeerder):
Haak het eerste en tweede stokje samen, haak 20 stokjes, haak het één na laatste stokje en het laatste stokje samen, totaal 22 stokjes.

Toer 88 t/m 93:
Haak 22 stokjes.

Toer 94 (markeer deze toer met een stekenmarkeerder):
Haak het eerste en tweede stokje samen, haak 18 stokjes, haak het één na laatste stokje en het laatste stokje samen, totaal 20 stokjes

Toer 95 t/m 180 of +/- 1.42 cm:
Haak 20 stokjes.

Hecht je draad af.

Leg de stropdas in het midden tegen elkaar aan en naai de zijkanten aan elkaar met een platte steek. De stropdas kan om de nek!
4 opmerkingen:

 1. Wat leuk. Ik haakte vorige zomer een mini stropdas om aan een baby romper te bevestigen. Dank je wel voor jouw versie.
  Groetjes Sofie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat een leuk idee. Bedankt voor je patroon. Ik weet niet of mijn vader ermee zou gaan lopen (hij draagt wel elke dag een stropdas voor zijn werk) dus ik weet niet zeker of ik hem ga maken. Maar zeker een leuk idee.
  Fijne avond.

  Lieve groetjes,
  Emily
  (casacreaemilia.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. I really appreciate your professional approach.These are pieces of very useful information that will be of great use for me in future.
  sbobet

  BeantwoordenVerwijderen