maandag 11 februari 2019

Zachte strepen sjaal...

Nog 3 nachtjes slapen en dan begint voor de handwerk liefhebber één van de leukste weekeinden van het jaar; De Handwerkbeurs 2019, in de IJsselhallen, in mijn eigen mooie stad Zwolle!

Deze Handwerkbeurs is de grootste beurs in Europa en voor haken en breien is het een walhalla! Maar je kan er ook terecht voor borduren, mooie stoffen, vilt, quilt en diverse leuke workshops, één grote snoepwinkel dus... Aanstaande donderdag (14 februari) gaat het feestje weer beginnen, tot en met zondag (17 februari) kan je er terecht (klik hier voor de openingstijden en meer info). 

Ik ga ook! Ik ben donderdag, vrijdag en zaterdag bij Rits in (standnr. 82) te vinden. Deze drie dagen ben ik vanaf 12.00 uur gezellig bij Mieke en Evelien in de stand en neem natuurlijk weer van alles met me mee, maar daarover later meer... 

In deze blog ga ik je wel alvast wat meer vertellen over één van de projecten die dit jaar met mij mee gaat; De #zachtestrepensjaal! 

Een heerlijke zachte sjaal!
De naam zegt het al... Een sjaal, strepen en heerlijk zacht! De wol die ik heb gebruikt is de Alpaca Superlight van Lang Yarns, een heerlijk pluizenbolletje, bestaande uit 54% Alpaca, 24% Polyamide en 22% Wol (merino fine). De bolletjes zijn 25 gram en hebben een looplengte van +/- 199 meter en geschikt voor haaknaald 3,5/4. Er zijn super veel combinaties te maken, want dit wolletje heeft super veel mooie kleurtjes, neem hier maar eens een kijkje.

Het leek mij leuk om een "simpele" sjaal met deze bolletjes te maken. Ik hoor regelmatig dat dit soort bolletjes wat "lastiger" zijn om mee te haken dan met een gladde draad, klopt, maar het is zo mooi! 

Oké ik moet toegeven, ik vond het, toen ik een paar jaar geleden een soort gelijk draadje had ook een uitdaging, uiteindelijk nog niet eens zo zeer het haken, maar het uit halen... Een foutje is zo gemaakt, dus hup trek aan de draad en je haalt het zo weer uit... Nou dat lukt bij dit soort draadjes niet kwam ik toen achter: Grrrrrr! Dus een gratis tip; Mocht je wat moeten uit halen, doe het met héél veel geduld en trek dan heel voorzichtig je werk uit, geloof me, het werkt en zo scheelt het je een hele hoop frustratie! 

Maar goed, ik schreef het net al, een "simpel" patroon met een "moeilijk" draadje dat wilde ik... Ohw ja, en eigenlijk moest het wel een beetje een mooi vol effect hebben, maar ook nog een beetje luchtig, kortom genoeg wensen, dus aan de slag! 

Oehhhh....ik kan zo blij worden tijdens het
haken als het er gaat uit zien zoals
ik had gehoopt! Herkenbaar?
Volgens mij is wat ik wilde wel gelukt. Als je de sjaal om ziet is het een mooie volle sjaal maar je ziet er ook een mooi luchtig effect in, kijk maar: 

Even de sjaal tegen het licht in houden,
zo kan je zien hoe mooi luchtig
steekje het is!
In het patroon onder aan het blogbericht geef ik je straks alle andere verdere info die je nodig hebt voor het m(h)aken van deze lekkere #zachtestrepensjaal. Hier alvast wel de kleurnummers die ik heb gebruikt; 
 • 749.0167 (bruin)
 • 749.0065 (fuchsia)
 • 749.0011 (oker)
 • 749.0019 (oud roze) 
 • 749.0029 (koraal)
 • 749.0126 (taupe)
Maar, je kan natuurlijk ook voor een effen versie gaan, of voor een versie met 2, 3 of 4 kleurtjes, genoeg mogelijkheden! Kijk dit is er eentje met 4 kleurtjes;

Deze stoere versie haakte Marjolein, en gaat
ook mee met Rits in naar de
Handwerkbeurs!
Ook kan je dan de toffe jurk zien van de
Milton van Lang Yarns, hier al
een kleinde sneak peak!
Om deze sjaal te maken kan je uit gaan van (minimaal) 4 bollen, dan zal de lengte ongeveer 2,25 meter worden en de breedte ongeveer 25 centimeter (Let op! Deze maten kunnen afwijken aangezien iedereen een andere hand van haken heeft!). Bij mijn sjaal wisselde ik van kleur wanneer ik zin had, het dunste streepje in de sjaal bestaat uit 3 toeren. 

Ik begon mijn blog er ook al mee, nog 3 nachtjes slapen en dan is het weer zo ver, komende dagen zal ik jullie hier op mijn blog nog meer laten zien... Zal ik alvast verklappen wat je morgen kan verwachten? Hmm... misschien straks bij de afsluiting ;) 

Nu eerst het patroon van de #zachtestrepensjaal!

--------------------------------------------------

"Zachte strepen sjaal" 

Benodigdheden:

 • 4 bollen (minimaal) Alpaca Superlight van Lang Yarns
 • Haaknaald 4 (afhankelijk van hoe los of strak je haakt)
 • Stompe stopnaald voor het afhechten van de draadjes 

Overige info patroon:

Wil je je sjaal breder of smaller maken? Zat dan een x aantal lossen op die deelbaar zijn door 2.

Je haakwerk zijn V-tjes van halve stokjes met een losse er tussen, in totaal heb je 19 v-openingen per toer. Je begint je toer met 2 lossen (1ste halve stokje) en je eindigt je toer met een half stokje in de 2de losse van je vorige toer. 

Keer je haakwerk na elke toer.

Patroon:

Haak 42 lossen dit is inclusief je 1ste halve stokje van de 1ste toer. 

Toer 1;
Haak in de 4de losse vanaf je haaknaald een half stokje een losse en half stokje, *sla vervolgens één losse van je lossenketting over en haak in de volgende losse een half stokje, een losse en een half stokje*, herhaal van * tot *, wanneer je nog 2 lossen over hebt haak je in de laatste losse een half stokje. 

Toer 2;
Haak 2 lossen (dit is je eerste halve stokje), haak in de losse opening van toer 1 (dus om de losse die tussen je tussen de 2 halve stokjes hebt gehaakt) een half stokje een losse en een half stokje, ga naar de volgende opening en haak daar weer een *half stokje een losse en een half stokje*, herhaal van * tot * tot je de laatste opening hebt gehad en haak dan nog een half stokje in de laatste losse (je eerste halve stokje) van toer 1. 

Toer 3;
Haak 2 lossen (dit is je eerste halve stokje), haak in de losse opening van toer 2 (dus om de losse die tussen je tussen de 2 halve stokjes hebt gehaakt) een half stokje een losse en een half stokje, ga naar de volgende opening en haak daar weer een *half stokje een losse en een half stokje*, herhaal van * tot * tot je de laatste opening hebt gehad en haak dan nog een half stokje in de 2de losse (je eerste halve stokje) van toer 2.

Herhaal toer 3, wissel van kleur wanneer je zin hebt en haak door tot je bolletjes op zijn of tot je de sjaal lang genoeg vindt. Hecht nog even de de draadjes af en je #zachtestrepensjaal kan om je nek! 

Veel m(h)aak plezier! 

--------------------------------------------------

Wil je de sjaal in het echt zien tijdens de Handwerkbeurs? Kom dan gezellig langs bij de stand van Rits in (standnr.82) en voel hoe lekker zacht hij is!


En dan nu nog even over de blog van morgen... Morgen vertel ik je alles over de #vrolijkestrepensjaal die ik m(h)aakte, tot morgen! 

Liefs,
Liset

3 opmerkingen:

 1. Super vrolijk word je van deze sjaal, dank je wel voor het makkelijke patroon. Misschien wordt die hier ook wel eens gehaakt.
  Groetjes Sofie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey Liset,
  Wat een mooie sjaal. Heerlijk fluffy. Dankjewel voor het patroon.
  Fijne dag.

  lieve groetjes,
  Emily
  (casacreaemilia.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hij ziet er super lekker uit. Ik denk dat ik hem ook maar ga proberen!

  BeantwoordenVerwijderen