donderdag 14 september 2017

Haken en Breien voor de Voedselbank Zwolle, samen houden we Zwolle warm!

Zo, de vakantieperiode is weer voorbij, hoog tijd dus voor een blog. Dit keer niet zo maar een blog, maar een blog met een oproep aan jullie als lezers...

Rits In, de plaatselijke handwerkwinkel, bestaat namelijk 5 jaar! Nou ja de winkel bestaat eigenlijk al heel lang zoals mensen in en uit de buurt van Zwolle weten, maar de eigenaressen Evelien en Mieke zitten er 5 jaar in en dat moet gevierd worden. De dames hebben het geweldige idee bedacht (om na het succes van de vlaggetjeslijn voor Koningsdag vorig jaar), samen mutsen, sjaals, haarbanden, colsjaals etc. te gaan haken en breien voor de Voedselbank Zwolle en deze bij de kerstpakketten voor de mensen te doen. Super mooi initiatief, maar ook een pittig initiatief... Ze hebben er namelijk ruim 2000 nodig!!!!!

Ja, je leest het goed, ruim 2000 sjaals, mutsen, colsjaals, haarbanden om mede Zwollenaren er van het winter warm bij te kunnen laten lopen. De actie is vorige week donderdag afgetrapt in de winkel van Rits In, een groep van 15 dames kwam gezellig haken en breien en de eerste mutsen, sjaals, omslagdoeken en haarbanden zijn dan ook binnen! 

Maar nu dan ook de vraag aan jou? Draag jij dit geweldige initiatief een warm hart toe en wil je ook meehelpen? Dat kan! Er zijn verschillende opties, via de site van Rits In kan je kijken wanneer er een ochtend, middag, avond gepland staat om samen aan de slag te gaan, hiervoor kan je je opgeven via info@ritsin.nl. Natuurlijk mag je ook lekker thuis zelf aan de slag, of gezellig met je haak- of breiclubje! Heb je geen tijd om zelf te haken of te breien? Restjes wol, overtallige bolletjes het is van harte welkom in de winkel! Het enige waar je misschien rekening mee kan houden als je aan de slag gaat, is dat we graag mannen en dames maten willen! Het is namelijk niet in te schatten hoeveel kinderen en of er kinderen aanwezig zijn, vandaar dat er gekozen is om voor volwassenen hoofden en nekken te gaan haken en breien ;)

Je bijdrage(n) kan je inleveren tot 30 november 2017 bij Rits In aan de Assendoperstraat 105 in Zwolle. 

Mocht je patronen zoeken om mee aan de slag te gaan? Hieronder vindt je mijn patroon van een old school haarband... Ik maakte de haarband met 1 bolletje Durable Cosy. Het is een eenvoudig patroon, mocht je een beginnende haker zijn en je kan stokjes? Dan gaat deze haarband je ook zeker lukken! Mocht je met een ander wolletje willen haken, het patroon is makkelijk aan te passen!


Patroon Tante Setje’s Old school haarband…

Materiaal:
Durable Cosy  1 bol (á 50 gram)
Haaknaald 5/6 (afhankelijk van hoe los of strak je haakt.

Maat:
Plat liggend aan elkaar gehaakt +/-25 cm (totaal +/-50 cm lapje haken), breed +/- 9cm

Patroon:

Haak 10 lossen + 3 lossen (1ste stokje)

Toer 1: Haak 10 stokjes, totaal  11 stokjes met de 3 lossen die je extra haakte bij de opzetlossen., keer je werk.

Toer 2 t/m 28:
Haak 3 lossen (1ste stokje) + 10 stokjes en keer naar elke toer je werk.

Na +/- 28 toeren was voor mijn hoofd de maat goed, meet tijdens het haken af en toe even of je er al bent en maak de haarband zo passend op je eigen hoofd.

Maak je haakwerk aan elkaar vast d.m.v. te sluiten met 11 halve vasten, knip een wat langer stuk draad af voor het afhechten, deze draad gebruik je voor het plooien van de haarband. Modeleer een beetje de haarband terwijl je het naar elkaar toe vouwt en draai de draad er een aantal keer om heen en hecht af!

Tante Setje's old school haarband!

Mocht je nog meer inspiratie of een patroon zoeken? Nienke van Mooi van Draad maakte een super tof patroon van een muts, het patroon vindt je hier

De muts die Nienke speciaal voor deze
actie heeft ontworpen!
Foto: Nienke Landman

Nogmaals, alles mag, elk patroon, elke kleur, het maakt niet uit, het gaat er om dat iedereen er warm bij loopt deze winter, samen houden we Zwolle warm! 

Doe je ook mee?

Liefs,
Liset



4 opmerkingen:

  1. Wat een supergoed idee! Een actie met een warm hart! Ik draag hier in de omgeving mijn steentje al bij, anders haakte ik meteen aan :-)
    Zet hem op ginds!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een leuk initiatief vind ik dit. Ik had het stukje al uit de krant geknipt en ga zeker een bijdrage leveren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik volg je al een tijdje op Insta.....nu heb ik je hier ook gevonden.
    Leuk.
    Ik ga je volgen.
    Groetjes, Daphne

    BeantwoordenVerwijderen
  4. I really appreciate your professional approach.These are pieces of very useful information that will be of great use for me in future.
    sbobet

    BeantwoordenVerwijderen