maandag 17 februari 2020

Nieuwe #tantesetjekooppatronen

Wauw, wat zijn de afgelopen dagen op de Handwerkbeurs weer voorbij gevlogen! Zo veel leuke mensen weer gezien en ontmoet. Ik had dit keer drie projecten met mij mee naar de stand van Happy Crafts, misschien heb je ze wel voorbij zien komen; het #happysetje, de #schuinestrepensjaal en het #wimperkussen! En wat een toffe reacties kreeg ik van jullie, bloos, niet alleen live op de beurs maar ook op de social media kanalen, heel leuk! Ook kwam regelmatig de vraag voorbij of de patronen ook los verkrijgbaar waren en ja dat is vanaf nu ook zo... Zowel de #schuinestrepensjaal als het #wimperkussen. Ik ga jullie in deze blog hopelijk alle info geven over wat betreft de patronen en het bestellen daar van.  
#schuinestrepensjaal
#wimperkussen
Aller eerst het patroon van het #happysetje, die kunnen jullie hier gratis op mijn blog vinden door hier te klikken! Daar vind je alle informatie die je moet weten voor het m(h)aken van het 'Happy Setje'.
#happysetje;
Sjaal en polswarmers om alvast in de voorjaars-
stemming te komen!
De #schuinestrepensjaal is eigenlijk mijn eerste "echte" breipatroon, op mijn blog kwam al een keer een rechte in ribbel gebreide sjaal voor jullie voorbij (de #simpelegestreepteribbelsjaal) maar dit keer een omslagdoek met iets meer uitdaging... Althans voor mij was dat wel zo! Ik vind breien heel leuk, maar vind het ook al snel moeilijk of ben bang dat ik dan niets meer van snap. Kortom het moest wel iets worden wat ook voor beginnende breiers of de hakende breiers goed te doen is... en volgens mij is dat redelijk goed gelukt!

Ik breide de omslagdoek met de Cosy Fine van Durable, op rond breinaalden 4,5 (dit is natuurlijk afhankelijk van de hand van breien!). In het patroon vertel ik je natuurlijk hoe je de sjaal moet breien. Ik leg daarin niet uit hoe je recht of averecht moet breien (de techniek). Voor het patroon ben ik er van uit gegaan dat recht en averecht breien dus bekend bij je is. 

In het patroon kan je de kleurnummers vinden van deze versie:



En ik zal hier ook nog even de kleurnummers voor de liefhebbers van deze versie vermelden:

370 jeans, 221 curry, 2235 emerald, 375 petrol
2239 brick, 2223 liver, 249 plum,
228 raspberry, 2238 antracite
Het #wimperkussen net als de #schuinestrepensjaal gemaakt met de Cosy Fine van Durable. Het kussen maakte ik ook al eens voor het blad 'Handwerken zonder Grenzen'. Ik maakte dit keer een 50x30 formaat en koos voor hele andere kleurtjes. 

Ik haakte alleen een voorkant en maakte van een gezellig stofje een leuk hoesje waar ik met kleine steekjes de lap op naaide maar daar lees je natuurlijk verder alles over in het patroon. 

Zowel het patroon van de #schuinestrepensjaal als van het #wimperkussen kost €2,50 (per patroon), je kan het patroon bestellen door een mailtje te sturen naar tantesetje@hotmail.com. Ik stuur je dan een mailtje (z.s.m.) terug met de betaalgegevens. 

Ben je nieuwsgierig geworden naar nog meer patronen? Hier onder zie je nog meer #tantesetjekooppatronen!

  • De #warmewinterdoek €3.50, gehaakt in de corner2corner-techniek! Klik hier, dan lees je meer over deze lekker omslagdoek.

#warmewinterdoek

  • De #entrelaccol, €5.95 gehaakt in de entrelac techniek. Klik hier voor meer info over de col. 

#entrelaccol


#rechteschuinesjaal
Als laatste dan misschien ook nog even leuk om een aantal populaire gratis patronen te laten zien die je op mijn blog kan vinden... Misschien ken je ze al lang, misschien ook niet...onder de foto staat de link naar het patroon!

#langetantesetjesjaal
#vrolijkestrepensjaal
#warmeorenmuts
#baggywarmeorenmuts samen met
de #warmewinterdoek
#zachtestrepensjaal

Dit waren zo even een paar van de gratis patronen die ik gemaakt heb, neem gerust een kijkje op mijn blog, je kan er nog meer patronen vinden! 

Liefs, Liset 

dinsdag 4 februari 2020

#happysetje

Oef, gewoon bijna een jaar om na mijn laatste blog... Een jaar die zo weer voorbij was, dat herken je waarschijnlijk wel?! Maar hoog tijd dus om weer eens wat van mij te laten horen op mijn blog!

De laatste post hier ging over de Handwerkbeurs 2019 en deze leuke gezellige beurs in mijn eigen mooie stad Zwolle staat  alweer voor de deur, maar daar kom ik later in deze blog nog even op terug.

Maar eerst even iets anders... Misschien hebben jullie wel op de social media kanalen gelezen dat Rits in vanaf heden Happy Crafts is geworden. Al een paar maanden weet ik dat dit leuks er aan zit te komen en nu is het echt bijna zo ver, vrijdag 7 februari is de heropening van Happy Crafts Zwolle aan de Assendorperstraat 105. Happy Crafts staat voor 'vrolijk handwerken' en wie van ons is daar nou niet dol op?

Niet alleen vrijdag is er een feestelijke heropening gepland, maar zaterdag 8 februari zijn er ook de hele dag leuke activiteiten in de winkel. Zo ben ik er zelf van 10.00 tot 12.00 uur en als je het leuk vindt om te komen ben je dan ook van harte welkom!

Speciaal voor dit moment heb ik iets leuks gemaakt, namelijk een MAL (Make A Long) van een #happysetje!

#happysetje
De sjaal is een variant op de inmiddels wel bekende #langetantesetjesjaal, dit keer in een nieuw jasje gestoken, leuk naar het voorjaar toe, wie verlangt daar namelijk niet naar? Een frisse lenteochtend op de fiets met een lekkere, vrolijke sjaal om je nek. En het zou niet een #happysetje zijn als er nog iets bij zit...namelijk lekkere polswarmers in dezelfde gezellige, vrolijke kleurtjes!

Lekkere sjaal en polswarmers voor
de frisse lenteochtend...
Ik ga je straks, inclusief het patroon hoe je de sjaal en polswarmers kan m(h)aken, alles vertellen over het #happysetje! En mocht je zaterdag 8 februari niet kunnen komen dan begint een paar dagen later de Handwerkbeurs 2020 en daar ben ik ook gezellig samen met de bollen voor dit leuks.

Op donderdag 13 februari gaat de grootste Handwerkbeurs van Europa weer van start en tot en met zondag 16 februari kun je van 10.00 uur tot 17.00 weer lekker wolletjes voelen, kopen, inspiratie op doen, mensen ontmoeten en nog veel meer...  En ik ben er dus ook!

Alle vier de dagen ben ik van 11.00 uur tot 16.00 uur aanwezig op de stand van Happy Crafts (standnummer 79). Mocht je naar de beurs gaan, kom dan gezellig langs, uiteraard gaat mijn variant van #happysetje ook mee en de bolletjes Durable Cosy Fine, mocht je het leuk vinden kunnen we dan samen een toffe kleurencombinatie voor jou maken!

Ik kan je ook alvast verklappen dat ik (denk ik) nog iets leuks meeneem... Het is nog in de maak, maar binnenkort laat ik jullie ook daar meer over zien! Natuurlijk gaat er ook nog heel veel ander leuks mee, zo zijn er toffe pakketten en aanbiedingen bij de stand van Happy Crafts. DenDennis zal ook gezellig aanwezig zijn, kortom volgens mij allemaal leuke redenen om zeker even langs te komen (knipoog)!

Natuurlijk is de winkel Happy Crafts Zwolle ook alle dagen van de Handwerkbeurs geopend (met uitzondering van de zondag), dus mocht je het leuk vinden om daar nog na de beurs een kijkje te nemen, dan ben je van harte welkom! De winkel is die dagen op donderdag tot 20.00 uur geopend en vrijdag en zaterdag tot 19.00 uur.

Dan ga ik jullie nu alles vertellen over het #happysetje... Mocht je mee doen met de #MALhappysetje, laat dan vooral op social media de making-of en je eindresultaat zien, ik ben heel benieuwd wat voor een toffe combinaties en creaties er weer voorbij gaan komen!

Heel veel m(h)aak plezier!

Liefs Liset

-------------------------------------------------------------------------------------------------

#HAPPYSETJE

Ik maakte de sjaal als variant op de #langetantesetjesjaal, een 'golden oldie' in een nieuw jasje en gebruikte hiervoor de Cosy fine van Durable. Het patroon is gemaakt naar 'mijn hand' van haken. Dit kan natuurlijk per persoon verschillen, haak je los of strak, kijk daarom goed of je wellicht een andere maat haaknaald nodig hebt. Mocht je niet uit het patroon komen of vragen en of opmerkingen hebben, dan mag je me natuurlijk altijd even persoonlijk een berichtje sturen, wil je dit dan doen via tantesetje@hotmail.com?

Dan nu echt alle informatie die je moet weten!

Patroon sjaal:


#happysetjesjaal
Materiaal;
  • 8 bollen Durable Cosy Fine, een draad die bestaat uit 58% katoen en 42% polyacryl, ik maakte gebruik van de volgende kleuren;
    • 2x 237 Fuchsia 
    • 1x 2182 Ochre
    • 1x 2140 Tropical green
    • 1x 222 Bordeaux
    • 1x 229 Flamingo pink 
    • 1x 375 Petrol
    • 1x 2156 Grass green 
  • Haaknaald 6 voor het opzetten van je lossen, haaknaald 5 voor het haken van de sjaal en de polswarmers (afhankelijk van hoe los of strak je haakt). 
  • Schaar 
  • Stopnaald 
Formaat sjaal;
  • Lengte +/- 2.25 mtr inclusief de franjes 
  • Breedte +/- 19 cm 
Zo haak je de sjaal;

Haak met Fuchsia, of de kleur waar je twee bollen van hebt, met haaknaald 6, 300 lossen.

Mocht je de sjaal bijvoorbeeld korten willen maken zorg er dan voor dat je een aantal lossen op zet die deelbaar is door 2.

Let er op, dat je aan het begin van je nieuwe toer telkens met 2 lossen begint!

Mocht je de sjaal met franjes willen maken dan hoef je draden niet af te hechten met je stopnaald maar knip de draad dan op een langere lengte af, zo heb je alvast een draad voor je franje!

Toer 1 (fuchsia);
Haak in de 2de losse vanaf de haaknaald een vaste, *haak een losse, sla een losse van de lossenketting over en haak in de volgende losse weer een vaste*, herhaal van * tot * tot het eind. Keer je haakwerk.

Toer 2 (fuchsia);
Haak 2 lossen, haak een vaste in de losse van je vorige toer, *haak een losse, haak een vaste in de losse van de vorige toer* herhaal van * tot * en eindig met een vaste in de eerste losse van je vorige toer. Hecht je draad af en keer je haakwerk. 

Toer 3 (ochre);
Haak 2 lossen haak een vaste in de losse opening van de vorige toer, *haak een losse, haak een vaste in de losse van de vorige toer*, herhaal van * tot * en eindig met een vaste in de losse opening van je vorige toer, hecht je draad af en keer je haakwerk. 

Toer 4 (tropical green);
Haak verder zoals hier boven beschreven.

Voor de volgende toeren kan je het volgende kleurenschema aanhouden; 
  • Toer 5 en 6 Tropical green
  • Toer 7 Bordeaux
  • Toer 8 t/m 10 Flamingo pink
  • Toer 11 Petrol
  • Toer 12 t/m 14 Grass green 
  • Toer 15 Fuchsia 
  • Toer 16 t/m 18 Ochre 
  • Toer 19 Tropical green
  • Toer 20 t/m 22 Bordeaux
  • Toer 23 Flamingo pink 
  • Toer 24 t/m 26 Petrol
  • Toer 27 Grass green 
  • Toer 28 t/m 30 Fuchsia 
Making-of...
Je hebt de sjaal nu al bijna af! Ik haakte met de kreeftsteek (vasten in tegengestelde richting haken) langs de lange kant van de sjaal. Ik gebruikte hiervoor 2 kleuren die op volgorde aansluiten op mijn kleurenschema, de ene kant met Ochre en de andere kant met Grass green. 

Kreeftsteek als randje...
Voor de franjes gebruik ik altijd een dekseltje van een opberg bakje die ongeveer 20 cm lengte heeft. Je kan natuurlijk ook een kartonnetje of iets gebruiken. Als je de sjaal plat op tafel legt en de sliertjes bij elkaar legt zie je dat ze mooi per 2 naast elkaar vallen. 

Franjes er aan maken, let hier bij op dat
je niet lukraak franjes gaat knippen,
er moeten ook nog polswarmers komen ;)
TIP; leg de sliertjes bij elkaar en je hebt
al direct bundeltjes voor je franje!
Ik knipte van elke kleur een aantal draadjes (10) en maakte daar de franjes van! Aan elke kant bundeltjes van 7 franjes. Je denkt nu dan heb je toch 14 draadjes nodig... nee want er hangen er al 2 aan elke kan ;) Je kan dus de draadjes van de kleurtjes die niet bij dat bundeltje van 2 zitten er bij pakken en maak dan je franje af. Aan de zijkant waar je begin en eind kleur hebt pak je er bij. 

Hecht nog even de draadjes van het randje met de kreeftsteek af en je sjaal is klaar!

En dan nu de polswarmers...

Patroon polswarmers:

#happysetjepolswarmers
De polswarmers heb ik gehaakt door elke toer te sluiten, vervolgens een losse te haken voor ik de eerste vaste haak van de nieuwe toer.

Materiaal;
  • De restjes over gebleven Cosy Fine van de sjaal. 
  • Haaknaald 5
  • Stopnaald
  • Schaar
Zo haak je de polswarmers;

Haak met haaknaald 5 losjes, 24 lossen, sluit de lossenketting met een halve vaste in de eerste losse. LET OP, dat er geen draai in je lossenketting komt! 

Mocht je de polswarmer groter of kleiner willen, pak dan het breedste punt om je hand net onder of ter hoogte van je knokkels. 

Toer 1 (fuchsia);

Haak 1 losse, haak 24 vasten in de achterste lus van je lossenketting en sluit met een halve vaste.

Toer 2 (fuchsia);
Haak 1 losse, haak 24 vasten in elke vaste van je vorige toer, sluit met een halve vaste in de eerste vaste. 

Toer 3 (fuchsia);
Haak 1 losse, haak 24 vasten in elke vaste van je vorige toer, let op, de 24ste vaste haak je af met je nieuwe kleur, haak een halve vaste in de eerste vaste. Laat de draad (fuchsia) waar je toer 1, 2 en 3 mee hebt gehaakt gewoon aan je werk zitten. 

Toer 4 (ochre);
Haak 1 losse, haak 24 vasten in elke van je vorige toer, let op, de 24ste vaste haak je af met je basis kleur (fuchsia), haak een halve vaste in de eerste vaste.

Toer 5 en 6 (fuchsia);
Haak verder zoals hier boven beschreven, elke toer beginnend met een losse, 24 vasten rondom en sluiten met een halve vaste. Denk hierbij dat wanneer je een kleurwissel doet dat je de 24ste vaste afhaakt met de nieuwe kleur, sluit met een halve vaste en een toer nieuwe kleur, ook daar haak je de 24ste vaste af met je basis kleur. 

Ik maakte gebruik van het volgende kleurschema; 
  • Toer 7 Tropical green 
  • Toer 8 t/m 10 Fuchsia 
  • Toer 11 Bordeaux
  • Toer 12 t/m 14 Fuchsia 
  • Toer 15 Flamingo pink 
  • Toer 16 t/m 18 Fuchsia 
  • Toer 19 Petrol 
  • Toer 20 t/m 22 Fuchsia 
  • Toer 23 Grass green 
  • Toer 24 t/m 26 Fuchsia 
  • Toer 27 Ochre
  • Duim 3x Fuchsia en 1x Ochre 
Toer 20 (fuchsia);
Haak 24 vasten zoals hierboven beschreven. 

Toer 21 (fuchsia) nu gaan we de duim maken;
Haak 1 losse, 4 vasten, haak 8 lossen, sla 3 vasten over, haak 17 vasten, sluit met een halve vaste in de eerste vaste. 

Toer 22 (fuchsia);
Haak 1 losse, 4 vasten, haak om je lossen boog 6 vasten, haak 16 vasten, totaal 26 vasten. Haak je laatste vaste weer met de nieuwe kleur af en sluit in de eerste vaste met een halve vaste. 

Toer 23 (grass green);
Haak 26 vasten zoals hierboven beschreven en hou wederom het kleurenschema aan tot en met toer 27. 

Zo haak je de duim;

Toer 1 (fuchsia);
Haak rondom de opening van het duimgat 12 vasten (je kan bijvoorbeeld tussen de vasten door haken). Begin daarbij bijvoorbeeld bij de vasten die je hebt overgeslagen voor het maken van de opening. 

Haak rond op dezelfde manier als hierboven beschreven, 1 losse en dan de 12 vasten, sluit met een halve vaste in de eerste vaste. 

Toer 2 t/m 4 (fuchsia);
Haak 12 vasten. 

Toer 5 (ochre);
Haak 12 vasten. 

Hecht je draadjes af en polswarmer nummer één is af!


Nummer één is af... LET OP, bij het haken
van nummer 2 dat je je duim spiegelt.
LET OP!!! Voor polswarmer nummer twee, moet je even op letten dat je toer 21 gaat spiegelen!!! 

Kortom dan haak je eerst 16 vasten, haak je 8 lossen, sla je 3 vasten over en haak je tot slot 4 vasten! 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Nogmaals heel veel m(h)aak plezier mocht je met het #happysetje aan de slag gaan! Misschien zie ik je op zaterdag 8 februari in de Happy Craft winkel in Zwolle met de start van de #MALhappysetje en anders zie ik je hopelijk op de Handwerkbeurs!