woensdag 13 februari 2019

Handwerkbeurs 2019

Nog één nachtje slapen en dan gaat het beginnen; Handwerkbeurs 2019! Ik heb er zin in, afgelopen twee dagen liet ik jullie hier op mijn blog al mijn twee nieuwste sjaals zien, de #zachtestrepensjaal en de #vrolijkestrepensjaal. In deze blog laat ik je zien wat er nog meer met me mee gaat en waar je de patronen kan vinden. Ook is er nog een leuke "beursactie" met een kooppatroon, ook daar lees je in deze blog meer over...

In deze blog lees je alles over deze projecten!
#zachtestrepensjaal
De 'Zachte strepen sjaal' een heerlijke zachte sjaal, de uitdaging zit niet zo zeer in het patroon maar in het garen. Ik gebruikte de Alpaca Superlight van Lang Yarns een heerlijk pluizebolletje, die in heel veel mooi kleurtjes verkrijgbaar is. Nieuwsgierig geworden, in deze blog, kan je het patroon en alle informatie vinden!

#zachtestrepensjaal
#vrolijkestrepensjaal
De 'Vrolijke strepen sjaal', de naam vrolijk zegt het eigenlijk al! Een vrolijke gekleurde sjaal die heerlijk (snel) weg haakt. Haken zonder na te hoeven denken, kan ik heel blij van worden.

#vrolijkestrepensjaal
De sjaal maakte ik met de Double four van Durable, een 100% katoenen draad in heel veel kleurtjes. Zo zijn er dus ook super veel toffe kleurencombinaties te maken. Tijdens de beurs heeft Rits in (standnr. 82) een leuke aanbieding met het aantal bollen wat je nodig hebt om deze sjaal te kunnen m(h)aken! Wil je meer weten over de #vrolijkestrepensjaal? Klik dan hier!

Super veel toffe kleurcombinaties
zijn er te maken!

Voor bij elke outfit een andere
sjaal... oeps!
Deken voor hem en haar... 
Vorig jaar haakte ik deze twee dekens al, ééntje voor hem en ééntje voor haar! De #stoeredeken voor hem en de #blijegrannydeken voor haar (kunnen beide natuurlijk ook heel goed andersom...;)).

Deken voor hem en een deken voor haar!
De dekens zijn net als de #vrolijkestrepensjaal gehaakt met de Double four van Durable. Hoe de dekens gehaakt zijn en alle andere informatie kan je hier vinden. Voor zowel de #blijegrannydeken als de #stoeredeken heb je 10 bollen nodig. Nog een leuk detail, de #stoeredeken is ook het zelfde patroon (met wat aanpassingen) als de #vrolijkestrepensjaal!

#blijegrannydeken

#stoeredeken
#langetantesetjesjaal
Wie kent hem niet... bloos! Want wat is deze sjaal al vaak voorbij gekomen op social media en nog steeds, zo leuk! De sjaal is ook met super veel soorten garen te maken, hier kan je het originele patroon van de sjaal vinden. Deze variant gaat natuurlijk weer met me mee, ik maakte hem met de Viva en de Merino+ van Lang Yarns. Tijdens de beurs zijn er weer wat leuke pakketjes samengesteld door Rits in!

De "orginele" #langetantesetjesjaal"
met de Viva en de Merino+ van Lang Yarns.
#gezelligevoorjaarssjaal
Een altijd, leuk om te haken patroon, de "Southbay omslagdoek"! De variant die ik maakte is net een snoepje... kan er zo mijn tanden in zetten. Ook bij deze omslagdoek kan je weer heel veel kleurvariaties maken, maar een effen is ook altijd mooi.

"Gezellige voorjaarssjaal"
heerlijkvoor de frisse voorjaarsochtenden! 
Deze omslagdoek haak je met 6 bollen, ja daar is die weer, Double four van Durable. En daarmee krijg je een lekkere royale omslagdoek!

#warmewinterdoek/#luchtigelentedoek
Een heerlijke warme omslagdoek die ik afgelopen winter m(h)aakte, met de Stockholm van Lang Yarns.

De #warmewinterdoek met de Stockholm
van Lang Yarns.
Mieke van Rits in haakte het patroon met 7 bollen, Double four van Durable en kijk wat een leuke #luchtigelentedoek je dan krijgt!

Van de #warmewinterdoek naar de
#luchtigelentedoek!
Het patroon is een kooppatroon, hier kan je alle informatie vinden. Het originele patroon van de #warmewinterdoek, kan je via de mail (tantesetje@hotmail.com) bij mij bestellen. Normaal kost het patroon €3,50, nu tijdens de dagen van de Handwerkbeurs (donderdag 14 februari tot en met zondag 17 februari), is het patroon te bestellen voor €2,50 o.v.v. #warmewinterdoek beursactie!

Dit was het... Deze projecten gaan dus mee naar Rits in komende dagen! Er gaan ook nog heel veel andere toffe projecten mee, heb al van alles voorbij zien komen en ik kan jullie verklappen wanneer je op zoek bent naar nog andere leuke haak- of brei inspiratie kom dan gezellig langs om te voelen, samen kleurtjes uit te zoeken of gewoon voor een gezellig praatje bij de stand van Rits in (nr.82). Zelf ben ik donderdag, vrijdag en zaterdag vanaf 12 uur, Mieke en Evelien zijn er natuurlijk de hele dag en zaterdagochtend is ook Marianne van de blog Marrose er met haar toffe Ursula sjaal, kortom, een hele boel gezelligheid! Mocht je naar de beurs gaan; Heel veel plezier en hopelijk tot daar!

Liefs,
Liset






dinsdag 12 februari 2019

Vrolijke strepen sjaal!

Van de week liet ik al de eerste #vrolijkestrepensjaal zien op Instagram en Facebook, er kwamen wat sneakpeaks voorbij van andere versies en gisteren vertelde ik al in mijn blog van de #zachtestrepensjaal dat ik vandaag terug zou komen... Dus, hoi, daar ben ik weer! Ik ga hieronder straks alles vertellen over deze toffe voorjaarssjaal en (voor wie wil), kan zelf ook lekker aan de slag, want het patroon zal ik onderaan dit blogbericht plaatsen.

#vrolijkestrepensjaal
Heerlijke sjaal om het voorjaar tegemoet te gaan!

In mijn blog van gisteren schreef ik al dat het bijna weer zo ver is; Handwerkbeurs 2019! Ik heb er echt heel veel zin in, zelf ben ik de middagen (vanaf 12 uur) op donderdag, vrijdag en zaterdag gezellig in de stand van Rits in (standnr. 82) en ook wat projecten mee, waaronder dus deze "Vrolijke Strepen Sjaal(s)". Rits in heeft ook een super leuke aanbieding tijdens de beurs voor deze sjaal (ook in de winkel), dus kom gezellig langs!

Vorig jaar maakte in voor de Handwerkbeurs 'de #stoeredeken voor hem', met de V-steek (patroon kan je hier vinden), dit jaar gebruikte ik dezelfde steek, maar dan voor een leuke sjaal. Voor zowel de deken als de sjaal gebruikte ik het garen 'Double four' van Durable. Een 100% katoenen garen, zeer geschikt nu we weer de richting van het voorjaar op gaan! Het (matte) garen is in heel veel verschillende kleurtjes verkrijgbaar en daardoor zijn er ook super veel combinaties mogelijk voor deze sjaal... Neem hier maar eens een kijkje voor alle kleurtjes!

De sjaal haakt lekker snel weg met haaknaald 5,5 en als je het patroon door hebt, hoef je er niet meer bij na te denken, dat kan ik soms heel fijn vinden... Herkenbaar?

En wat is het toch leuk om mooie kleurcombinaties te maken, alle bollen op tafel, ik vind dat geen straf om naar te kijken! Maar niet te lang, want mijn vingers beginnen dan ook te kriebelen en mijn ogen willen graag zien of de kleuren in mijn haakwerk net zo mooi combineren als dat ze op tafel deden...
Heerlijk kleurtjes combineren!
Ik gebruikte voor elke sjaal 5 kleuren, de combinaties die ik maakte zijn;

2182 Ochre, 236 Fuchsia,
2147 Bright green, 232 Pink,
222 Bordeaux
375 Petrol, 232 Pink,
2180 Bright yellow, 2138 Pacific green,
236 Fuchsia
2182 Ochre, 232 Pink, 2239 Brick,
2212 Linnen, 236 Fuchsia
En dan nu ga alles over hoe je de sjaal zelf kan m(h)aken...

--------------------------------------------------

"Vrolijke strepen sjaal" 

Benodigdheden:


  • 5 bollen Double four van Durable
  • Haaknaald 5,5, 6 en 6,5, ja drie haaknaalden! En dan is het eigenlijk ook nog afhankelijk van hoe los of strak je haakt of je misschien nog een andere maat nodig hebt. Dit zijn in ieder geval de 3 maten waar ik gebruik van heb gemaakt.
  • Schaar
  • Stompe stopnaald voor het afhechten van de draadjes 

Overige info patroon:

Wil je je sjaal langer of korter maken? Zet dan een x aantal lossen op die deelbaar zijn door 2.

Haak je lossenketting en je eerste toer in dezelfde kleur, bij toer 2 begin je met een nieuwe kleur. De laatste toer (toer 16) eindig je met de kleur waar je ook mee begonnen bent (4 toeren in totaal van deze kleur).

Je haakwerk zijn V-tjes van twee stokjes, ZONDER een losse er tussen!

Aan het begin van je toer haak je altijd 2 losse, dit is je eerste stokje. 

Keer je haakwerk na elke toer.

Wissel na elke toer van kleur.

Patroon:

Haak met haaknaald 6,5: 248 lossen, dit is inclusief je 1ste stokje van de 1ste toer. 

Toer 1;
Haak met 5,5: in de 4de losse vanaf je haaknaald een stokje, haak in iedere volgende losse een stokje tot je aan het einde bent (totaal 246 stokjes). 

Toer 2: 
Haak 2 lossen (1ste stokje), haak 2 stokjes tussen het 2de en 3de stokje van de vorige toer, *sla 2 stokjes over en haak 2 stokjes, herhaal vanaf *, haak door tot het einde en eindig met een stokje in de losse van je vorige toer.

Toer 3: 
Haak 2 lossen (1ste stokje), haak stokjes tussen de twee stokjes van je vorige toer, zo zie je dat er v-tjes ontstaan en herhaal dit tot het einde en eindig weer met een stokje in de losse van je vorige toer. 

Toer 4 t/m 16:
Idem als toer 3. 

Haak nu aan de lange kanten van je sjaal, met de kreeftsteek, nog een randje langs je sjaal. Gebruik hier voor haaknaald 6. De kreeftsteek haak je door middel van vasten in tegengestelde richting te haken. 

Nu alleen nog even je draadjes afhechten en je #vrolijkestrepensjaal kan om je nek! 
Veel m(h)aak plezier! 

--------------------------------------------------

Nu laat ik jullie alleen nog even het eindresultaat zien van de 3 combinaties die ik maakte...

Gezellige kleurtjes, love it!
Voor bij mijn zelf gemaakte jurk, moet
natuurlijk ook een zelf gemaakte sjaal!
Lekker druk, maar ik hou er van!
Morgen kom ik nog één keertje voor de beurs bij jullie terug, fijne avond en tot morgen!

Liefs,
Liset










maandag 11 februari 2019

Zachte strepen sjaal...

Nog 3 nachtjes slapen en dan begint voor de handwerk liefhebber één van de leukste weekeinden van het jaar; De Handwerkbeurs 2019, in de IJsselhallen, in mijn eigen mooie stad Zwolle!

Deze Handwerkbeurs is de grootste beurs in Europa en voor haken en breien is het een walhalla! Maar je kan er ook terecht voor borduren, mooie stoffen, vilt, quilt en diverse leuke workshops, één grote snoepwinkel dus... Aanstaande donderdag (14 februari) gaat het feestje weer beginnen, tot en met zondag (17 februari) kan je er terecht (klik hier voor de openingstijden en meer info). 

Ik ga ook! Ik ben donderdag, vrijdag en zaterdag bij Rits in (standnr. 82) te vinden. Deze drie dagen ben ik vanaf 12.00 uur gezellig bij Mieke en Evelien in de stand en neem natuurlijk weer van alles met me mee, maar daarover later meer... 

In deze blog ga ik je wel alvast wat meer vertellen over één van de projecten die dit jaar met mij mee gaat; De #zachtestrepensjaal! 

Een heerlijke zachte sjaal!
De naam zegt het al... Een sjaal, strepen en heerlijk zacht! De wol die ik heb gebruikt is de Alpaca Superlight van Lang Yarns, een heerlijk pluizenbolletje, bestaande uit 54% Alpaca, 24% Polyamide en 22% Wol (merino fine). De bolletjes zijn 25 gram en hebben een looplengte van +/- 199 meter en geschikt voor haaknaald 3,5/4. Er zijn super veel combinaties te maken, want dit wolletje heeft super veel mooie kleurtjes, neem hier maar eens een kijkje.

Het leek mij leuk om een "simpele" sjaal met deze bolletjes te maken. Ik hoor regelmatig dat dit soort bolletjes wat "lastiger" zijn om mee te haken dan met een gladde draad, klopt, maar het is zo mooi! 

Oké ik moet toegeven, ik vond het, toen ik een paar jaar geleden een soort gelijk draadje had ook een uitdaging, uiteindelijk nog niet eens zo zeer het haken, maar het uit halen... Een foutje is zo gemaakt, dus hup trek aan de draad en je haalt het zo weer uit... Nou dat lukt bij dit soort draadjes niet kwam ik toen achter: Grrrrrr! Dus een gratis tip; Mocht je wat moeten uit halen, doe het met héél veel geduld en trek dan heel voorzichtig je werk uit, geloof me, het werkt en zo scheelt het je een hele hoop frustratie! 

Maar goed, ik schreef het net al, een "simpel" patroon met een "moeilijk" draadje dat wilde ik... Ohw ja, en eigenlijk moest het wel een beetje een mooi vol effect hebben, maar ook nog een beetje luchtig, kortom genoeg wensen, dus aan de slag! 

Oehhhh....ik kan zo blij worden tijdens het
haken als het er gaat uit zien zoals
ik had gehoopt! Herkenbaar?
Volgens mij is wat ik wilde wel gelukt. Als je de sjaal om ziet is het een mooie volle sjaal maar je ziet er ook een mooi luchtig effect in, kijk maar: 

Even de sjaal tegen het licht in houden,
zo kan je zien hoe mooi luchtig
steekje het is!
In het patroon onder aan het blogbericht geef ik je straks alle andere verdere info die je nodig hebt voor het m(h)aken van deze lekkere #zachtestrepensjaal. Hier alvast wel de kleurnummers die ik heb gebruikt; 
  • 749.0167 (bruin)
  • 749.0065 (fuchsia)
  • 749.0011 (oker)
  • 749.0019 (oud roze) 
  • 749.0029 (koraal)
  • 749.0126 (taupe)
Maar, je kan natuurlijk ook voor een effen versie gaan, of voor een versie met 2, 3 of 4 kleurtjes, genoeg mogelijkheden! Kijk dit is er eentje met 4 kleurtjes;

Deze stoere versie haakte Marjolein, en gaat
ook mee met Rits in naar de
Handwerkbeurs!
Ook kan je dan de toffe jurk zien van de
Milton van Lang Yarns, hier al
een kleinde sneak peak!
Om deze sjaal te maken kan je uit gaan van (minimaal) 4 bollen, dan zal de lengte ongeveer 2,25 meter worden en de breedte ongeveer 25 centimeter (Let op! Deze maten kunnen afwijken aangezien iedereen een andere hand van haken heeft!). Bij mijn sjaal wisselde ik van kleur wanneer ik zin had, het dunste streepje in de sjaal bestaat uit 3 toeren. 

Ik begon mijn blog er ook al mee, nog 3 nachtjes slapen en dan is het weer zo ver, komende dagen zal ik jullie hier op mijn blog nog meer laten zien... Zal ik alvast verklappen wat je morgen kan verwachten? Hmm... misschien straks bij de afsluiting ;) 

Nu eerst het patroon van de #zachtestrepensjaal!

--------------------------------------------------

"Zachte strepen sjaal" 

Benodigdheden:

  • 4 bollen (minimaal) Alpaca Superlight van Lang Yarns
  • Haaknaald 4 (afhankelijk van hoe los of strak je haakt)
  • Stompe stopnaald voor het afhechten van de draadjes 

Overige info patroon:

Wil je je sjaal breder of smaller maken? Zat dan een x aantal lossen op die deelbaar zijn door 2.

Je haakwerk zijn V-tjes van halve stokjes met een losse er tussen, in totaal heb je 19 v-openingen per toer. Je begint je toer met 2 lossen (1ste halve stokje) en je eindigt je toer met een half stokje in de 2de losse van je vorige toer. 

Keer je haakwerk na elke toer.

Patroon:

Haak 42 lossen dit is inclusief je 1ste halve stokje van de 1ste toer. 

Toer 1;
Haak in de 4de losse vanaf je haaknaald een half stokje een losse en half stokje, *sla vervolgens één losse van je lossenketting over en haak in de volgende losse een half stokje, een losse en een half stokje*, herhaal van * tot *, wanneer je nog 2 lossen over hebt haak je in de laatste losse een half stokje. 

Toer 2;
Haak 2 lossen (dit is je eerste halve stokje), haak in de losse opening van toer 1 (dus om de losse die tussen je tussen de 2 halve stokjes hebt gehaakt) een half stokje een losse en een half stokje, ga naar de volgende opening en haak daar weer een *half stokje een losse en een half stokje*, herhaal van * tot * tot je de laatste opening hebt gehad en haak dan nog een half stokje in de laatste losse (je eerste halve stokje) van toer 1. 

Toer 3;
Haak 2 lossen (dit is je eerste halve stokje), haak in de losse opening van toer 2 (dus om de losse die tussen je tussen de 2 halve stokjes hebt gehaakt) een half stokje een losse en een half stokje, ga naar de volgende opening en haak daar weer een *half stokje een losse en een half stokje*, herhaal van * tot * tot je de laatste opening hebt gehad en haak dan nog een half stokje in de 2de losse (je eerste halve stokje) van toer 2.

Herhaal toer 3, wissel van kleur wanneer je zin hebt en haak door tot je bolletjes op zijn of tot je de sjaal lang genoeg vindt. Hecht nog even de de draadjes af en je #zachtestrepensjaal kan om je nek! 

Veel m(h)aak plezier! 

--------------------------------------------------

Wil je de sjaal in het echt zien tijdens de Handwerkbeurs? Kom dan gezellig langs bij de stand van Rits in (standnr.82) en voel hoe lekker zacht hij is!


En dan nu nog even over de blog van morgen... Morgen vertel ik je alles over de #vrolijkestrepensjaal die ik m(h)aakte, tot morgen! 

Liefs,
Liset